Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

«Η ψυχή στον δρόμο»

Κόντρα στις οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες που ολοένα και περισσότερο μας «κλείνουν» πια από νωρίς σπίτι, κόντρα στον πιο μελαγχολικό και εσωστρεφή Σεπτέμβρη των τελευταίων ετών, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου μάς καλεί και πάλι δωρεάν σε ένα ατέλειωτο γλέντι στο οποίο όλη η πόλη γίνεται μια σκηνή.

Από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, «Η ψυχή (βγαίνει) στον δρόμο». Το φετινό διονυσιακό σύνθημα, δανεισμένο από την Πάροδο των «Βακχών» του Ευριπίδη, δίνει τον τόνο.


Σαράντα ομάδες, οι έξι από το εξωτερικό (Γερμανία, Ιράν, Ισπανία, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Ιταλία) θα «καταλάβουν» τους δρόμους γύρω από το ιστορικό κέντρο (οδός Ερμού, πλατεία Μοναστηρακίου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πλατεία Θησείου και πλατεία Καπνικαρέας αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού εφόσον εγκριθεί) παρουσιάζοντας περισσότερες από 200 παραστάσεις. Καλύπτουν όλα τα είδη του θεάτρου δρόμου έως το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών και το χάπενινγκ. Περισσότεροι από 170 καλλιτέχνες θα δηλώνουν δυναμικά «παρών» από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ, τις τρεις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.Ζογκλέρ, ακροβάτες, κλόουν, κουκλοπαίκτες, μουσικές μπάντες, μέχρι και μεγάλα θεάματα δρόμου, χοροθεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνει η δεύτερη διοργάνωση, που φιλοδοξεί να εδραιώσει τον θεσμό. Η εμπειρία και η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της πρώτης (τη μαρτυρούν, εκτός των άλλων, και οι μετακλήσεις τριών ελληνικών ομάδων σε φημισμένα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου), μόνο εύκολη υπόθεση δεν κατέστησαν τη δεύτερη, όπως παραδέχεται ο Νίκος Χατζηπαπάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της και σκηνοθέτης της παλαιότερης και πιο φημισμένης ελληνικής ομάδας δρόμου, της Helix, που διοργανώνει το φεστιβάλ. Μοναδικός συμπαραστάτης στάθηκε ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, αλλά μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι.


Τη στιγμή που το περσινό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με 195 χιλιάδες ευρώ (120 χιλ. δόθηκαν από το ΕΚΕΘΕΧ, 50 χιλ. από τον ΟΠΑΠ και 25 χιλ. από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς) αλλά και εισφορές ιδιωτών (όπως ξενοδοχεία), φέτος πραγματοποιείται με άδεια ταμεία, αλλά με περίσσευμα πίστης από όλους τους «καλλιτέχνες του δρόμου». Η οικονομική κρίση ορθωνόταν ανυπέρβλητο εμπόδιο, ακόμα και στις προτάσεις για χορηγία φιλοξενίας από τις πρεσβείες των ξένων χωρών που συμμετέχουν. Οι διοργανωτές ελπίζουν στη θετική ανταπόκριση του ΥΠΠΟΤ, στο οποίο έχουν καταθέσει πρόταση.

Ετσι ο διαγωνιστικός χαρακτήρας του φεστιβάλ διατηρείται, με έπαθλα... τιμητικά. Η έναρξη -Καλλιμάρμαρο, 30 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ., με το «Dies Irae» της Helix, βασισμένο στα «Σχολείο Γελωτοποιών» του Ντεγκελντερόντ και «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σέξπιρ- αλλά και η λήξη -4 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο με το «Ω, τι κόσμος μπαμπά!» του Κώστα Μουρσελλά, ειδικά προσαρμοσμένο από την Helix- θα έχουν χαρακτήρα... πανηγυρικό! *

Μη χάσετε:

- Τους Eekuipoiz, ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου τσίρκου με το «[non+] Αντι-θέαμα», διαδραστική εγκατάσταση που σχολιάζει τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο.

- Το English Theatre Club με «Το παγκάκι», με κεντρικό ήρωα έναν κλοσάρ.

- Τους Γερμανούς Grotest Maru με το «Parada Narnia», παράσταση του 1999, με εντυπωσιακές εικόνες σε ξυλοπόδαρα, που μας μεταφέρουν στην αυλή μιας βασίλισσας.

- Τους Ισπανούς Inciertos που στους «Διαλόγους σε Ασπρο και Μαύρο» σχολιάζουν την έλλειψη επικοινωνίας.

- Τη Βραζιλιάνα Lis Nobre, ηθοποιό, κλόουν, ακροβάτισσα και καλλιτέχνιδα του δρόμου, στο σόου «Tiramisu».

- Τους Ιρανούς «Dilemoun» στο τελετουργικό θέατρο «Η νύφη της βροχής», με το οποίο αντιμετωπίζουν την ξηρασία, αλλά και διασκεδάζουν μέχρι σήμερα οι ντόπιοι.
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου