Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις

Στις παραγκουπόλεις ζουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο, εκτεθειμένοι στο έλεος των στοιχείων της φύσης και της βίας λόγω παντελούς έλλειψης υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία των στατιστικών ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, μόλις μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της δραματικής "αργοπορίας" του "προγράμματος της χιλιετίας" για τον αναπτυσσόμενο κόσμο που είχε υιοθετήσει με τυμπανοκρουσίες τον Σεπτέμβριο του 2000 ο ΟΗΕ.

"Περίπου ένα δισεκατομμύριο πολίτες ζουν σε τελείως ανθυγιεινά σπίτια, σε πολύ επικίνδυνες περιοχές, χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή ούτε και οι αναγκαίες υπηρεσίες που θα βοηθούσαν να μειωθούν οι καθημερινοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν", αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ε.Σ. με θέμα τις φυσικές καταστροφές στον κόσμο.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι κίνδυνοι για όσους ζουν στις φαβέλες εστιάζονται κυρίως στις κλιματικές αλλαγές, στην κακοκαιρία και στην έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά κινδύνους εγκυμονούν και η εγκληματική και η κοινωνική βία που κατά κανόνα ενδημούν σε τέτοιες περιοχές.


Ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζούν σε παραγκουπόλεις μπορεί να φτάσει και το 1,4 δισεκατομμύριο το 2020, εάν η διεθνής κοινότητα δεν κινητοποιηθεί για να βελτιωθούν οι συνθήκες των ανθρώπων που ζουν σχεδόν στον δρόμο, υπογραμμίζεται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι σε ορισμένες πόλεις, όπως το Ναϊρόμπι στην Κένυα και το Μουμπάι στην Ινδία, περίπου οι μισοί από τους κατοίκους τους ζουν σε παραγκόσπιτα.


"Οι παραγκουπόλεις και οι προσωρινές εγκαταστάσεις ποτέ δεν έγιναν αποδεκτές σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε αυτές χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη τους, παρά μόνο εντελώς προσωρινά, όταν μια μεγάλη καταστροφή, όπως για παράδειγμα ο σεισμός στην Αϊτή, φέρει τους ανθρώπους αυτούς στο προσκήνιο", ανέφερε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, Μπέκελ Τζελέτα.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από σεισμούς, κατολισθήσεις, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Τα τρία τέταρτα από αυτές τις 50 χιλιάδες, είναι άνθρωποι των παραγκουπόλεων. Από σήμερα έως το 2070, οι 14 στις 20 πόλεις των οποίων ο πληθυσμός θα αντιμετωπίζει καθημερινά φυσικούς κινδύνους θα βρίσκονται στην Ασία. Σήμερα, περίπου 828 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε προσωρινά καταλύματα, σκηνές ή παράγκες, όταν, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο αριθμός τους ήταν 776 εκατομμύρια πριν από δέκα χρόνια.
ΠΗΓΗ:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου